Bezglutenwe przekąski na słono – pyszne wilgotne bezglutenowe muffiny a’la pizza
Oto przepis na pyszną słoną przekąskę bezglutenową a’la pizza. Niewelkie wytrawne bezglutenowe muffiny wychodzą niezwykle aromatyczne, puszyste i delikatnie wilgotne. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, wuięc nie trzeba nawet serowoać do nich dodatkowych sosów. Jednak tym, którzy lubią urozmaicenia, muffinki pizza doskonale będą smakowały z klasycznymi dodatkami do tradycyjnej pizzy, czyli z odrobiną sosu pomidorowego, czosnkowego lub salsa, a także w towarzystwie kilku oliwek. Są proste i szybkie w wykonaniu, dobrze przechowywane długo zachowują świezość, więc można je zabrać ze sobą w ramach przekąski dosłownie wszędzie. Świetnie nadają sie na lunch, podwieczorek lub jako dodatek do grilla.
Składniki:
1 jajko
200 g maślanki
50 ml oliwy z oliwek
260g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 PAULY
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
1 łyżeczka soli
110 g pasaty pomidorowej
125 g mozzarelli
1/2 czerwonej lub zielonej papryki
1/2 cebuli
40 g parmezanu
Tarty ser zółty – opcjonalnie do posypania muffin 5 minut
przed końcem pieczenia
* Temperatura pieczenia: 180 C
* Czas pieczenia: ok. 35 min. na środkowej półce
Przygotowanie:
Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i
wycisnąć przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do
pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.
Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy,
dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wypełnij foremki ciastem i
piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika, aż mufinki się
zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo
posypać muffinki tartym żółtym serem.
Rada:
mufinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika!
Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne,
nawet po 2 dniach.
3pauly.pl
Komentarze