Tagiatelle z cukinią i marchewką
23.05.2015
składniki:
- makaron tagiatelle (porcja dla 2 osób)
- 2 średnie marchewki
- ½ niedużej cukinii
- ½ szkl. pokrojonej w paseczki polędwicy lub szynki
- 1 serek topiony naturalny
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Warzywa myjemy.
Marchewkę obieramy a następnie za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cieniutkie paseczki.
Cukinię razem ze skórką również kroimy w cieniutkie paseczki.
W garnku zagotowujemy lekko osolona wodę i w niej blanszujemy ok. 1 min. najpierw marchewkę a potem cukinię.
Warzywa przekładamy na durszlak.
Na patelni podsmażamy mięso na 1 łyżce oliwy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy serek oraz 2-3 łyżki wody, aby serek się łatwiej rozpuścił.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do mięsa z serkiem dodajemy makaron (nie musi być bardzo dobrze
odcedzony, woda która jeszcze w nim będzie lekko rozrzedzi sos), marchew
i cukinię.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze