Kopczyk z wiśniami
Kopiec kreta trochę inaczej
składniki:
- 5 jajek
- ¼ szkl. maki ziemniaczanej
- ¾ szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. cukru
- 3 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
- 2 opakowania bitej śmietany
- 400 ml schłodzonego mleka
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 szkl. wiśni z syropu
- 4 łyżki wishy lub rumu
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą gładką masę.
Dodajemy żółtka i nutellę i dalej miksujemy.
Do masy wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
Przygotowujemy tortownicę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia).
Wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 30 min.
Z biszkoptu skrajamy wierzch ok. 1 cm i studzimy.
Wierzch drobno kruszymy-będzie to posypka na wierzch ciasta.
Wiśnie odsączamy z syropu.
Odlewamy ok 2/5 szkl. syropu z wiśni i mieszamy z alkoholem.
Biszkopt nasączamy syropem.
Przygotowujemy bitą śmietanę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
Dodajemy wiśnie i wykładamy masę na biszkopt.
Z masy formujemy kopiec i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze