Ciasto Marcinek

Ciasto nieco pracochłonne ale warte zachodu.

DSCN3987

składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 125 g. margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

składniki na krem:

  • 2 opakowania bitej śmietany typu Śnieżka
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wedle gustu)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

składniki na poncz:

  • ¾ szkl. przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wszystkie składniki na poncz dokładnie ze sobą mieszamy.

Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto.

Ciasto
dzielimy na 7 równych części i cienko rozwałkowujemy każdy z nich
odpowiednio do rozmiarów blaszki. (Porcja przewidziana na tortownicę-u
mnie tortownica kwadratowa)

Każdy placek ciasta pieczemy oddzielnie ok. 12 min. w temp. 180 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe placki studzimy a następnie smarujemy ponczem.

Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Dodajemy jogurt i cukier puder i dokładnie mieszamy.

Następnie
dolewamy rozpuszczoną w 1 szkl. wody i ostudzoną (musi być płynna a nie
tężejąca) galaretkę oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.

Składniki
kremu dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i delikatnie tężejąca.
Jeśli jest jeszcze płynna można ją na chwilkę wstawić do lodówki.

Tężejącym kremem przekładamy placki.

Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce  na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!

 

 

Komentarze