Ciasto Marcinek
Ciasto nieco pracochłonne ale warte zachodu.
składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki tortowej
- ½ szkl. cukru
- 3 łyżki miodu
- 125 g. margaryny
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
składniki na krem:
- 2 opakowania bitej śmietany typu Śnieżka
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej wedle gustu)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
składniki na poncz:
- ¾ szkl. przegotowanej wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- Wszystkie składniki na poncz dokładnie ze sobą mieszamy.
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto
dzielimy na 7 równych części i cienko rozwałkowujemy każdy z nich
odpowiednio do rozmiarów blaszki. (Porcja przewidziana na tortownicę-u
mnie tortownica kwadratowa)
Każdy placek ciasta pieczemy oddzielnie ok. 12 min. w temp. 180 °C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe placki studzimy a następnie smarujemy ponczem.
Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dodajemy jogurt i cukier puder i dokładnie mieszamy.
Następnie
dolewamy rozpuszczoną w 1 szkl. wody i ostudzoną (musi być płynna a nie
tężejąca) galaretkę oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę.
Składniki
kremu dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta i delikatnie tężejąca.
Jeśli jest jeszcze płynna można ją na chwilkę wstawić do lodówki.
Tężejącym kremem przekładamy placki.
Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego!
Komentarze