Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy
Składniki:
* 100 g marchewki
* 75 g rodzynek
* 125 g miękkiej margaryny
* 125 g cukru
* 2 jajka
* 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY
* 50 g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
* lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub
z cytryny
Przygotowanie:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.
Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka
a w drugiej suche składniki – mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz
zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek
ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką
masę i pokryj nim babeczki.
Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru
można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu
umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne
kolory.
Komentarze