Ciasto bez jajek

07.02.2015

Polecam pyszne, nie za słodkie ciasto bez jajek. Idealne dla zapracowanych.Składniki:

– 0,5 (125 g)  kostki margaryny
– 2 łyżki dżemu – ja użyłam truskawkowego
– 1 szklanka mleka
– 3 szklanki mąki
– 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, miksujemy na jednolita masę i wylewamy na kwadratową formę ( 20 x 20 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 – 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto najlepiej sprawdzić czy się upiekło po 20 minutach, każdy piekarnik jest inny wiec dla ostrożności trzeba zajrzeć szybciej do piekarnika.

 

 

Komentarze