Chałwowe babeczki

07.02.2015

Polecam pyszne, szybkie babeczki z dodatkiem chałwy.

Składniki:

suche:
– 2 szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– pół opakowania cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:
– 100 g chałwy waniliowej
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki oleju
– 2 jajka

do dekoracji:
– 1 czekolada mleczna
– 1 łyżka mleka
– kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy

Przygotowanie:

Składniki suche połączyć w misce.
Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.

Komentarze