Jogurtowe bułeczki z płatkami owsianymi
27.01.2015
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na świeże domowe pieczywo.
Ten zapach, który czuć w całym domu w trakcie pieczenia, jest rewelacyjny.
Smaku zaś nie da się porównać z tym przyniesionym ze sklepu.
Takie pieczywo nie wymaga specjalnych dodatków.
Pysznie smakuje nawet podane ze świeżym masełkiem.
Polecam np na sobotnie rodzinne śniadanie.
składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ciepłego mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- białko z 1 jajka do posmarowania
- 2-3 łyżki płatków owsianych
przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
Do przygotowanych drożdży dodać mąkę, sól i roztopione masło.
Składniki dokładnie wymieszać, aż do chwili kiedy ciasto będzie ciągnące.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie wskazanego czasu, ciasto podzielić na części,
uformować bułeczki i układać na blaszce.
Odstawić na kilka minut (7-10) do wyrośnięcia.
Posmarować białkiem i posypać odrobiną płatków owsianych.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kiedy bułeczki na blaszce odrobinę wyrosną, piec w temperaturze 200 stopni
przez 30 minut (góra i dół)
Smacznego!!!
Komentarze