Jogurtowe bułeczki z płatkami owsianymi

27.01.2015

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na świeże domowe pieczywo.
Ten zapach, który czuć w całym domu w trakcie pieczenia, jest rewelacyjny.
Smaku zaś nie da się porównać z tym przyniesionym ze sklepu.
Takie pieczywo nie wymaga specjalnych dodatków.
Pysznie smakuje nawet podane ze świeżym  masełkiem.
Polecam np  na sobotnie rodzinne śniadanie.

składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ciepłego mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • białko z 1 jajka do posmarowania
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Dodać  jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
Do przygotowanych drożdży dodać mąkę, sól  i roztopione masło.
Składniki dokładnie wymieszać, aż do chwili kiedy ciasto będzie ciągnące.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie wskazanego czasu, ciasto podzielić na części,
uformować bułeczki i układać na blaszce.
Odstawić na kilka minut (7-10) do wyrośnięcia.
Posmarować białkiem i posypać odrobiną płatków owsianych.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Kiedy bułeczki na blaszce odrobinę wyrosną, piec w temperaturze 200 stopni
przez 30 minut (góra i dół)
Smacznego!!!

Komentarze