Aromatyczny syrop cynamonowy
27.01.2015
Słodko, aromatycznie . . . tak dziś wygląda nasz obiad.
Najważniejszy składnik, dający nam tak cudowne doznania smakowe to . . . syrop cynamonowy.
Świetnie nadaje się do naleśników, kluseczek, a nawet kawy, herbaty czy deserów.
składniki:
- 3/4 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 lasek cynamonu (kory)
przygotowanie:
Wodę wlać do rondla i wrzucić do niego laski cynamonu. Doprowadzić do wrzenia,
wsypać cukier i gotować na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu – przez 20 – 30 minut.
W tym czasie syrop częściowo się zredukuje, będzie gęściejszy.
Odstawić do przestudzenia. Chłodny, przelać do butelki.
Przechowywać w lodówce. (do 2 m-cy).
Komentarze