Zdrowe i pyszne ciasteczka
26.01.2015
Przepis na te ciasteczka dostałam kilka lat temu od znajomej.
Nadają się na deser lub dodatkową przekąskę do pracy, szkoły.
Moje dzieci uwielbiają je, bo są smaczne i delikatnie słodkie.
Dla mnie ważne jest to, że dzieci zjadają te składniki, których normalnie by nie zjadły.
np. siemię lniane
Tak na prawdę są one o tyle fajne, że nie ma tu konkretnych dodatków.
Można je skomponować według własnego uznania.
Ja przedstawię Wam mój dzisiejszy skład.
składniki:
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 3/4 szklanki cukru ( max 1,5 szklanki)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobinę olejku pomarańczowego do smaku
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cynamony
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- moje dodatki:
- żurawina z wiśnią, rodzynki, siemię lniane, suszone śliwki, sezam, pokrojone w kostkę 2 jabłka
można dodać:
– prażony ryż lub pszenicę
– suszone owoce np. banany, morele
– posiekane orzechy
– migdały
– wiórki kokosowe
– kandyzowane ananasy
przygotowanie:
Miękką margarynę włożyć do miski. Wymieszać z cukrem i jajkami na gładką masę.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie połączyć składniki.
Potem dodać olejek pomarańczowy i wybrane przez siebie dodatki.
W moim przypadku: płatki owsiane, płatki kukurydziane, żurawina z wiśnią, rodzynki, siemię lniane, sezam, suszone śliwki, pokrojone w kostkę 2 jabłka.
Dokładnie połączyć wszystkie produkty i wykładać łyżką na blaszkę (wyłożoną papierem).
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
Smacznego!
Komentarze