Prosty chlebek z dodatkami
26.01.2015
Dzięki uprzejmości firmy
mam możliwość przetestować mieszanki ziaren.
Dziś skorzystałam z mieszanki o nazwie „Piekło – Niebo” .
Zawiera ona prażone ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, pietruszkę i czosnek.
Ziarna te są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika
i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Mieszanki ziaren zakupić można w sklepie internetowym:
ZIARENKOWO
składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 450 g mąki razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml ciepłej wody
- opcjonalnie dodatki: ziarna dyni, słonecznika itp. (ja wykorzystałam mieszankę prażonych ziaren „Piekło – Niebo” firmy ZIARENKOWO )
przygotowane:
Do miski przesiać mąkę pszenną, a następnie razową.
Dodać sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać.
Dodać ziarna w dowolnej ilości.
Dodać masło i wodę, a potem wyrobić na miękkie, gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto dostatecznie wyrośnie, wyjąć z miski, podzielić na dwie równe części.
Przygotować foremki korytka. (wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub kaszką manną).
Ciasto wyłożyć do foremek, Można przesmarować białkiem. (ja nie smarowałam tylko obsypałam ziarnami).
Chlebek piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie
zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni C i piec jeszcze przez około 15-20 minut.
Po wypieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Smacznego!
Komentarze