Keks

26.01.2015
"Jest taki dzień, bardzo ciepły choć grudniowy
 Dzień, jeden dzień, w którym gasną wszelkie spory
 Jest taki dzień, w którym radość wita wszystkich
 Dzień, który już każdy z nas zna od kołyski..."

Boże Narodzenie tuż, tuż. W każdym domu inne zapachy.
U mnie zapachniało dziś świątecznym keksem!


składniki:
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka migdałów (lub orzechów)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki tłuszczu (lub 3/4 szklanki oleju)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, żurawina
przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne
i pokroić w drobną kostkę.
Rodzynki i migdały wymieszać.(ja dodałam również skórkę  pomarańczy i żurawinę)
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać tłuszcz
i wyrobić na gładką, jednolitą masę.
Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Kiedy masa będzie jednolita dodać bakalie i jabłka.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
 

Komentarze