Ciasto miodowe
26.01.2015
Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki.
Od tamtej pory gości to ciasto na naszym stole w każde
Święta Bożego Narodzenia.
Jest pyszne, aromatyczne, a jego dużą zaletą jest to, że może dłużej stać.
składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 czubate łyżki miodu
Wszystkie te składniki należy rozgrzać, pamiętając by nie doprowadzić
do wrzenia !
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 g mocnej zaparzonej kawy
- dodatkowo: powidła do przełożenia, posypka do dekoracji i polewy biała i czarna do polania ciasta
Rozgrzaną masę, miksując dodawać żółtka, mąkę i przyprawy.
Dolać zaparzoną kawę i wymieszać.
Na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać do wcześniej przygotowanej foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Po wypieczeniu, wystudzić, przełożyć powidłami, polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać posypką.
Smacznego!
Komentarze