Ciasto miodowe

26.01.2015
Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki.
Od tamtej pory gości to ciasto na naszym stole w każde
Święta Bożego Narodzenia.
Jest pyszne, aromatyczne, a jego dużą zaletą jest to, że może dłużej stać.
składniki:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki miodu
Wszystkie te składniki należy rozgrzać, pamiętając by nie doprowadzić
do wrzenia !
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka  cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka  gałki muszkatołowej
  • 100 g mocnej zaparzonej kawy
  • dodatkowo: powidła do przełożenia, posypka do dekoracji i polewy biała i czarna do polania ciasta
Rozgrzaną masę, miksując dodawać żółtka, mąkę i przyprawy.
Dolać zaparzoną kawę i wymieszać.
Na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać do wcześniej  przygotowanej foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Po wypieczeniu, wystudzić, przełożyć powidłami, polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać posypką.

Smacznego!

Komentarze