Chrupiące mięsko
26.01.2015
Dzieci uwielbiają chrupiące mięsko z kurczaka pewnej sieci restauracyjnej.
< każdy domyśla się jakiej 🙂 >
Ja moim pociechom przygotowuję pyszne, chrupiące kąski, które znikają w mgnieniu oka.
składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
sos majonezowo – ketchupowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Zmieszać ze sobą i sos gotowy.
przygotowanie:
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem.
Płatki wsypać do woreczka i zawinąć ściereczką – pokruszyć je, tłuczkiem do kotletów.
Pokruszone płatki wysypać na talerz do panierowania.
Jajko rozbełtać 🙂 na talerzu.
Mięso umoczyć w jajku, obtoczyć panierką z płatków i smażyć na głębokim oleju. (wcześniej rozgrzanym)
Kiedy będą miały zloty kolor wyjąć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z sosem np. czosnkowym, ziołowym czy majonezowym.
Smacznego!
Komentarze