Tarta z mandarynkami na kruchym cieście.

25.01.2015

składniki kruchego ciasta:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, no to wyłożyć zimne masło i posiekać nożem.
Dodać żółtko, dobrze zagnieść ciasto na gładką i jednolitą masę.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewać do temperatury 180 stopni, opcja pieczenia: góra/dół.
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Foremkę wyłożyć ciastem, aż po brzegi. (forma do tarty)
Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym grochem lub fasolą. Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika na około 10 minut, następnie zdjąć folię z grochem i dopiec 5 minut.
Następnie wystudzić ciasto, by potem nakładać masę.
bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
opcjonalnie do wyboru dodatki:
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka likieru amaretto
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
inne składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Zanim śmietana zrobi się całkiem sztywna, dodać cukier puder i ubić, aż do momentu uzyskania prawidłowej konsystencji.
Należy pamiętać, by nie ubić jej zbyt mocno, bo zrobi się masło.
Bitą śmietanę wstawić do lodówki na 10 minut.
W tym czasie przygotować mandarynki. Obierać je ze skórek, tak by pozostał miąższ.
Schłodzoną śmietanę wyłożyć na wystudzony spód tarty i poukładać na niej mandarynki.
Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać łyżeczkę masła (spowoduje to,że polewa będzie bardziej świecąca).
Polać tartę rozpuszczoną czekoladą i podawać.
Smacznego!

Komentarze