Kukurydziane słodkości
25.01.2015
Płatki kukurydziane zwykle kojarzą nam się po prostu ze śniadaniem – podawane z mlekiem lub jogurtem.
Nie każdy wie, że można je wykorzystać w prosty i szybki sposób na słodko.
Dzieci uwielbiają płatki, smak czekolady i słodycz, a więc przedstawiam przepis na coś słodkiego i zdrowszego niż sklepowe cukiereczki.
składniki:
- 50 g margaryny
- 25 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 75 g płatków kukurydzianych
przygotowanie:
Margarynę rozpuścić na patelni, dodać cukier puder, kakao i miód.
Kiedy składniki będą rozmieszane na gładką masę, dodać płatki kukurydziane.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Po wystudzeniu przełożyć łyżeczką na talerz, tworząc małe ciasteczka.
Odstawić na około 30-45 do zastygnięcia.
Pysznie smakują podawane z mlekiem.
Smacznego!
Komentarze