Domowy twaróg
25.01.2015
Twaróg – inaczej nazywanym białym serem, otrzymywany w procesie skwaszania mleka.
Wydawać się może, że przygotowanie takiego twarogu jest trudne, ale to nieprawda.
składniki:
- 1 l mleka świeżego (nie UHT)
- 330 ml kefiru
Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje dolewamy 330ml kefiru i zmniejszamy ogień pod garnkiem, w trakcie mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu przez około 30 minut, co spowoduje, że ser oddzieli się od serwatki.
Kiedy już będzie gotowe, czekamy aż przestygnie; przelewamy przez durszlak -wyłożony gazą lub szmatką.
Odcedzony twaróg zawijamy w gazę i dociskamy słoikiem z wodą lub młym talerzykiem.
Po wyciśnięciu przekładamy na talerzyk i podajemy.
Smacznego!
Komentarze