Krem pomidorowo – paprykowy

24.01.2015
W naszym domu pomidorówka to zupa, która pojawia się bardzo często ze względu na to,
iż nasze pociechy ją uwielbiają.
Ja szczerze mówiąc byłam już nią znudzona.
W końcu ile można robić pomidorową…
Postanowiłam ją troszkę odmienić.
Nie każde dziecko lubi paprykę, ale w takiej formie myślę, że nawet nie zaprotestuje.
Zupka jest delikatna, kremowa  i ma wspaniały aromatyczny smak.
składniki:
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • cebula 1 szt
  • por 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt  ( ja użyłam swojej zaprawionej na zimę w occie )
  • 2-3 ziemniaki
  • 500 ml warzywnego bulionu (lub rosołudrobiowego)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • pietruszka do dekoracji
  • 1 łyżka oleju
przygotowanie:
Cebulkę i por obrać i pokroić w kosteczkę, a na patelnię wlać łyżkę oleju i podsmażyć je na złoty kolor. Umyć, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Do garnka wlać bulion i dodać pokrojone ziemniaczki. Kiedy ziemniaki będą robiły się miękkie do bulionu dodać cebulke i por. Gotować do chwili kiedy ziemniaki będą już całkowicie miękkie.
Paprykę pokroić na paski, zdjąć skórę i dołożyć do bulionu.
Tak przygotowaną zupę wlać do blendera i dodać łyżkę śmietany. Zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Dzięki ziemniakom zupa będzie już delikatnie zagęszczona, bez użycia mąki.
Teraz wystarczy zupę przelać na talerze, Udekorować łyżeczką śmietany i odrobiną pieruszki.
Smacznego!

Komentarze