Zupa krem z dyni z grzankami.
23.01.2015
składniki:
- 1 kg dyny
- 3 szkl wywaru z kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- opcjonalnie kawałeczek kłącza imbiru ( ja osobiście nie dodaję)
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy ze skóry, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę.
Marchew i petruszkę obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę i ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w dużą kostkę.
Wszytkie składniki wrzucamy do garnaka, zalewamy wywarem z kurczaka.
Wszystko to gotujemy około 30 minut. Po upływie 20 minut dodajemy posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy minie już wskazane 30 minut, należy zblendować zupę z 2 łyżkami masła.
Tak podaną zupępodajemy np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Komentarze