Zupa krem z brokuła i racuchy z jabłkami.

23.01.2015

Racuchy drożdżowe z jabłkami, to danie które uwielbiają dorośli i dzieci. Moje dzieciaczki zjadają je z wielki apetytem. Racuchy są delikatne, puszyste i mają cudowny smak jabłek. Stanowią super pomysł jako drugie danie do zupy-krem, a co najważniejsze są łatwe i szybkie do przygotowania.

racuchy drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl mleka (lekko podgrzane)
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski (ze wzgl. na to, że ciasto będzie wyrastało), dodać sól i wymieszać.
Pośrodku mąki należy zrobić wglębienie, pokruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem.
Zalewamy to 1/2 szkl mleka i odstawiamy na około 10-15 minut. Na zakończenie dodajemy jajko, resztę mleka i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, a w tym czasie szykujemy jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Kiedy mamy je już przygotowane, dorzucamy do ciasta i dokadnie mieszamy, tak aby wszystko się połączyło.
Ciasto nakładamy dużą łyżką, na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Można je podawać posypane cukrem pudrem  lub polane jogurtem naturalnym i posypane zwykłym cukrem. W zależności od tego, jak kto lubi.
Zupa krem z brokuła:
  • 500 g świeżego lub mrożonego brokuła
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebulka
  • przyprawa warzywko (typu szuszone warzywa)
  • sól
  • pieprz
  • woda
przygotowanie:
Ziemniaki i cebulkę obieramy ze skóry. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a cebule w plastry.
Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak by je przykryć (2-3 cm ponad warzywa) i dadajemy warzywko.
Jak już wszystkie warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę do przestygnięcia. Kiedy już będzie lekko przestudzona, blendujemy ją na konsystencję kremu i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zupa gotowa! Po nałożeniu na talerz, można udekorować ją łyżką ugotowanej i zmiksowanej marchewki lub łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!

Komentarze