Zupa krem z brokuła i racuchy z jabłkami.
23.01.2015
Racuchy drożdżowe z jabłkami, to danie które uwielbiają dorośli i dzieci. Moje dzieciaczki zjadają je z wielki apetytem. Racuchy są delikatne, puszyste i mają cudowny smak jabłek. Stanowią super pomysł jako drugie danie do zupy-krem, a co najważniejsze są łatwe i szybkie do przygotowania.
racuchy drożdżowe:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szkl mleka (lekko podgrzane)
- 3-4 jabłka
- szczypta soli
przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski (ze wzgl. na to, że ciasto będzie wyrastało), dodać sól i wymieszać.
Pośrodku mąki należy zrobić wglębienie, pokruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem.
Zalewamy to 1/2 szkl mleka i odstawiamy na około 10-15 minut. Na zakończenie dodajemy jajko, resztę mleka i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, a w tym czasie szykujemy jabłka.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Kiedy mamy je już przygotowane, dorzucamy do ciasta i dokadnie mieszamy, tak aby wszystko się połączyło.
Ciasto nakładamy dużą łyżką, na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.
Można je podawać posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem naturalnym i posypane zwykłym cukrem. W zależności od tego, jak kto lubi.
Zupa krem z brokuła:
- 500 g świeżego lub mrożonego brokuła
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebulka
- przyprawa warzywko (typu szuszone warzywa)
- sól
- pieprz
- woda
przygotowanie:
Ziemniaki i cebulkę obieramy ze skóry. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a cebule w plastry.
Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze części.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak by je przykryć (2-3 cm ponad warzywa) i dadajemy warzywko.
Jak już wszystkie warzywa będą miękkie, odstawiamy zupę do przestygnięcia. Kiedy już będzie lekko przestudzona, blendujemy ją na konsystencję kremu i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Zupa gotowa! Po nałożeniu na talerz, można udekorować ją łyżką ugotowanej i zmiksowanej marchewki lub łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Komentarze