Zdrowe śniadanie – placuszki ryżowe

23.01.2015
Śniadanie… czy zawsze musi oznaczać kanapkę z serem lub szynką? Otóż nie!!!
Tym razem na śniadanie proponuję lekkie placuszki z mąki ryżowej.
Dzięki uprzejmości firmy
mam możliwość testować między innymi
Testowana przeze mnie MĄKA RYŻOWA jest to produkt z serii „Dobre Mąki”,
czyli mąki bez konserwantów i bez GMO.
Jest to produkt otrzymany z mielenia ziaren ryżu. Dobry zamiennik dla mąki pszennej.
 (Polecany dla osób z nietolerancją glutenu.)
Można ją stosować zarówno do wypieków jak i np zagęszczania sosów.
Ja postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania pysznych śniadaniowych placuszków.
skłądniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • dodatki: jabłko lub inny owoc, cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
przygotowanie:
 
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do miski wsypać mąkę ryżową, proszek do pieczenia, cukier  i cukier waniliowy.
Do suchych składników dodać żółtko, mleko i gęstą śmietanę. Wszystkie te składniki dobrze wymieszać i na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać!
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Na gorący olej wylewać łyżką ciasto.
Wypiec po obu stronach na złoty kolor.
Wyłożyć na talerzyk, posypać cukrem pudrem i udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego!!!
Jak już wcześniej wspomniałam dzięki uprzejmości firmy Raj Natury miałam możliwość wypróbować MĄKĘ RYŻOWĄ do swoich kuchennych bojów.
Mąka ta jest puszyste i delikatne.
Świetnie nadaje się do wypieku tego typu placuszków.
Śniadanie jest smaczne i niekoniecznie nudne.
Gorąco polecam wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali.
Ja już dziś szczerze mogę powiedzieć, że jest to kolejny produkt, który już zawsze
będzie gościł w mojej kuchni.
Już niebawem przedstawię Wam kolejną z mąki Raj Natury !

Komentarze