Słodko -kwaśny krem cytrynowy
23.01.2015
Po dłuuuuuuugiej przerwie na blogu, powracam 🙂
Nie było ostatnio czasu na zapiski blogowe,
ale teraz postaram się wszystko nadrobić.
Zacznę od słodko-kwaśnego kremu, który nadaje się nie tylko jako dodatek do chleba,
ale także jako składnik do ciast.
Nie wymaga skomplikowanych ciast.
Wystarczy kruche ciasto i przygotowany słodko-kwaśny krem, a deser gotowy.
Przepis pochodzi z książki „Pyszne 25” autorstwa: Anny Starmach.
składniki:
- 4 jajka
- 4 cytryny
- 100 g masła
- 100 g cukru
przygotowanie:
Masło należy pokroić w kostkę.
Cytrynę umyć, a z 2 szt zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.
Następnie z wszystkich 4 cytryn wycisnąć sok.
Jajka umyć, rozbić i przełożyć do rondla. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Następnie dolać sok z cytryn i wymieszać na jednolitą masę.
Rondel podgrzewać na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu.
Po upływie kilku minut,gdy płyn będzie już ciepły, dodać 50 g masła i wciąż mieszać.
Po około 4 minutach, gdy krem zacznie gęstnieć,
ogień zmniejszyć do minimum i jeszcze 2 minuty gotować.
Na koniec dodać pozostałe 50 g masła i mieszać, aż się rozpuści i połączy z kremem.
Tak przygotowany krem przelać do słoika i schłodzić w lodówce.
Krem gęstnieje pod wpływem zimna.
( Krem można podawać z tartą. Wystarczy przygotować kruche ciasto,
podpiec je w piekarniku, wyłożyć kremem i znowu zapiec w piekarniku.
Takim sposobem tarta cytrynowa gotowa.)
Smacznego!!!
Komentarze