Sałatka śniadaniowa na chlebie razowym z ziarnami

23.01.2015

Mam takie dni, kiedy mimo pełnej lodówki zastanawiam się
co szybko zjeść na śniadanie .
Najczęściej dopada mnie to w chwili, kiedy dzieci są już na zajęciach,
a mąż w pracy.
W domu słychać tylko ciszę. 🙂  Oj tak. . .  takie chwile to luksus.
No ale dla jednej osoby, nie warto robić wielkiego śniadania.
Wtedy zwykle zapada decyzja o owsiance lub szybkiej kanapce.
Właśnie takiej jaką Wam teraz zaproponuję.

składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki mleka (ja dolałam ciepłe )
  • opcjonalnie: rodzynki, żurawina, figi, morele, daktyle, orzechy – co kto lubi
  • (jeśli ktoś lubi można dosłodzić  np. miodem, cukrem lub konfiturami)
przygotowanie:
 
Płatki owsiane wsypać do słoiczka, zalać mlekiem i dodać wybrane przez siebie dodatki.
(Ja wybrałam 1/2 szt jabłka pokroiłam w kostkę i rodzynki sułtańskie.)
Zamknąć słoiczek, wstrząsnąć tak by składniki się wymieszały i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć słoiczek z lodówki i można cieszyć się pysznym śniadaniem.
Jeśli zaś ktoś jest zwolennikiem owsianki na ciepło to można ją podgrzać po wyjęciu z lodówki.
Smcznego!!!

Komentarze