Paszteciki wigilijne
23.01.2015
składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny np. Kasia
- 10 dag drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g (tj. 1 opakowanie) śmietany gęstej 12% ( ja miałam Mlekovita)
farsz wigilijny:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebulka
- 1 kg pieczarek lub jeśli ktoś ma swoje zebrane leśne grzyby ( ja robiłam z leśnych)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
przygotowanie farszu:
Kiszoną kapustę do garnka, zalać wodą i gotować tak by zmiękła od 45-60 minut.
Kiedy będzie już miękka, należy odcedzić, dokładnie odsączyć wodę i drobno pokroić
(lub zmielić maszynką do mięsa, według uznania).
Cebulkę i grzyby obrać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę.
Dołożyć do niej grzybki i dusić. ( pieczarki -warto skropić sokiem z cytryny by nie zrobiły się czarne).
Dusić tak długo by odparować całą wodę z grzybów. ( można również grzyby zmielić maszynką do mięta, jeśli chcemy mieć drobny farsz). Zmieszać kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem, ostudzić i nakładać na przygotowane ciasto.
przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski. Do mąki zetrzeć na tarce o grubych okach margarynę i drożdże.
Dodać śmietanę, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto będzie już wyrobione na jednolitą masę, posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto, ale nie za cienko.
Kroić na pasy, nałożyć farsz i zwijać w rulony. Tak przygotowane paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15-20 minut.
Komentarze