Pasta rybna do kanapek – w roli głównej makrela wędzona
23.01.2015
Pasta rybna, twarogowa czy jajeczna to super pomysł na dodatek do kanapek czy tostów.
U nas w roli głównej wystąpiła makrela wędzona.
Nazywana przez nas „złotą rybką”.
Powiem Wam, że bardzo się uśmiałam kiedy powiedziałam dzieciom,
że przygotuję pastę ze złotej rybki.
Nagle nawiązał się krótki dialog:
Synek: „Mamo… czy ja dobrze słyszałem, że dziś pasta z Dorotki ?
Ja : Z Dorotki . . .?
Synek: No tak! Mówiłaś, że ze złotej rybki, a przecież Złota Rybka to Dorotka,
ta od Elma !
Ja: :)))
No więc trzeba było szybko prostować,
że Dototka od Elma ma się całkiem dobrze i nikt jej niee zje! „
Za to nasza pasta jest całkowicie zjadliwa i pyszna!
Można ją przygotować bardzo szybko, a jedynym minusem
jest chwila kiedy trzeba poświęcić troszkę czasu na oczyszczenie ryby z ości.
Makrela sama w sobie jest dość tłusta, więc nie wymaga wielu dodatków,
by zrobić z niej pastę.
składniki:
- 1 średniej wielkości makrela wędzona
- 2-3 ogórki kiszone
- świeży szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do makreli. Wymiszać z dodatkiem majonezu, musztardy i posiekanego świeżego szczypiorku.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać na chlebku lub ciepłych tostach.
Smacznego!
Komentarze