Nocna owsianka z dodatkami
23.01.2015
Od jakiegoś czasu w naszym menu swoje miejsce znalazła owsianka.
Zwykle robiłam ją na ciepło, tym razem przedstawiam nowy sposób przygotowywania owsianki.
Nocna owsianka z dodatkami jest o tyle rewelacyjna, że robi się sama.
Tak więc jeśli rano mamy mało czasu na zrobienie sobie śniadania,
to taka owsianka jest najlepszym rozwiązaniem.
składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2/3 szklanki mleka (ja dolałam ciepłe )
- opcjonalnie: rodzynki, żurawina, figi, morele, daktyle, orzechy – co kto lubi
- (jeśli ktoś lubi można dosłodzić np. miodem, cukrem lub konfiturami)
przygotowanie:
Płatki owsiane wsypać do słoiczka, zalać mlekiem i dodać wybrane przez siebie dodatki.
(Ja wybrałam 1/2 szt jabłka pokroiłam w kostkę i rodzynki sułtańskie.)
Zamknąć słoiczek, wstrząsnąć tak by składniki się wymieszały i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć słoiczek z lodówki i można cieszyć się pysznym śniadaniem.
Jeśli zaś ktoś jest zwolennikiem owsianki na ciepło to można ją podgrzać po wyjęciu z lodówki.
Smcznego!!!
Komentarze