Marynata do kurczaka
23.01.2015
składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej (można dodać koncentrat pomidorowy)
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól około 1/2 łyżeczki
- 3 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- kilka listków bazylii
( marynata przewidziana na około 500 g piersi z kurczaka )
przygotowanie:
Do miski wlać oliwę, ocet i wino. Dodać musztardę (lub koncentrat , bo nie każdy lubi musztardę), sos sojowy, sól, pieprz,
pokrojony czosnek oraz posiekaną pietruszkę i bazylię.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze