Keksik

23.01.2015
Keks to ciasto, które w szczególności króluje w naszym domu
właśnie jesienią i zimą.
Jakoś tak dziwnie… nigdy nie zastanawiałam się dlaczego tak jest.
Może dlatego, że wszelkie bakalie kojarzą mi się z nadchodzącymi małymi jeszcze krokami … świętami.
Ja dziś wykorzystałam do swojego ciasta otrzymaną do testowania mieszankę prażonych ziaren firmy Ziarenkowo.
składniki:
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie: rodzynki, migdały, suszone morele, orzechy, mieszanka prażonych ziaren  Euforia firmy Ziarenkowo  (można wybrać co się lubi)
  • 2 świeże jabłka
  • dekoracja według uznania: cukier puder do posypania lub lukier
przygotowanie:
 
Miękką margarynę włożyć do miski, i ucierać mikserem dodając po troszku
cukier puder  i jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiewać przez sito
do wcześniej utartej masy.
Dodać wódkę i wymieszać delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na zakończenie jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do ciasta dodać jabłka,bakalie i kakao. Wymieszać i wyłożyć do foremki.
Piec około 45-50 minut w temp 180 stopni.
Dodając kilka słów odnośnie ziaren Euforia … są to prażone ziarna o bardzo specyficznym smaku. Pewnie nie każdemu przypadną one do gustu. Jednak uważam, że warto było dodać je do ciasta by uzyskać zupełnie nieoczekiwany, nowy smak.Ciasto jest pyszne,  a zawsze znajdą się zwolennicy
i przeciwnicy tego typu połączeń.
Smacznego!

Komentarze