Kawa o smaku cynamonowym – wspomnienie lata
23.01.2015
Robiąc małe porządki na komputerze, znalazłam zdjęcie, które jest wspomnieniem
upalnych wakacyjnych dni.
Ah . . . aż uśmiech pojawia się na twarzy!
Aromatyczna kawa na świeżym powietrzu, promienie słońca
i czas spędzony z mężem i dziećmi . . . ,
a wszystko to bez pośpiechu.
Prawdziwie beztroskie chwile!
Uwielbiam zarówno smak tej kawy jak i czas
kiedy na moment można zapomnieć o wszystkim co dzieje się dookoła nas.
Składniki:
- 2 łyżeczki aromatycznego syropu cynamonowego
- odrobina mleka (w zależności ile kto dodaje do zabielenia kawy)
- 1,5 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- woda do zaparzenia kawy (niepełna szklanka)
przygotowanie:
W dzbanku zaparzyć czarną kawę rozpuszczalną. (nie dodawać mleka!!!)
Do szklanki nalać 2 łyżki syropu cynamonowego.
Jeśli nie mamy spieniacza do mleka (można zastąpić go małym słoiczkiem z nakrętką).
Do słoiczka wlać mleko, zakręcić i bardzo mocno przez chwilkę potrząsać,
aż mleko zmieni się w „piankę”,
Przechylić delikatnie szklankę wlać do niej spienione mleko, a po nim zaraz powoli po ścianka szklanki wlewać kawę, tyle by zapełnić szklankę.
W trakcie stawiając ją do pionu. 🙂
Kawa gotowa!
Teraz wystarczy cieszyć się jej smakiem!
Smacznego!
Komentarze