Granola z rodzynkami
23.01.2015
Domowa granola. Tego tematu podjęłam się wieczorową porą.
Zastanawiałam się jak mi to wyjdzie… i powiem Wam, że wyszło pysznie.
Przygotowanie jest banalnie proste.
składniki:
- 200 g miodu
- 300 g płatków owsianych
- 100 g preparowanego ryżu
- 5 łyżek otrębów
- 80 g ziaren słonecznika
- 80 g ziaren siemienia lnianego
- 50 g ziaren sezamu
- szczypta soli
- ziarna z 1 laski wanilii
- 150 g rodzynek lub żurawiny
- można dodać 50 g pestek dyni
przygotowanie:
Miód z dodatkiem wanilii należy rozgrzać na małym ogniu,
cały czas mieszając, aż do połączenia się składników.
Do dużej miski należy wsypać: płatki owsiane, ryż preparowany, otręby, słonecznik, siemię,
sezam, (dynię).
Następnie wlać ciepły miód z dodatkiem wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożyć papier i wyłożyć przygotowaną granolę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut
pamiętając żeby w trakcie pieczenia przemieszać 2-3 razy.
Upieczoną granolę wystudzić, wymieszać z rodzynkami (żurawiną).
Przesypać do słoika i rozkoszować się jej smakiem o poranku.
Smacznego!
Komentarze