Francuskie z jabłkami
23.01.2015
Ciasto, które dziś przedstawiam nie jest niczym wybitnym 🙂
Miałam po prostu kupione gotowe ciasto francuskie.
skład:
- gotowe ciasto francuskie
- 3-4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki wody
przygotowanie:
Ciasto wyjąć z opakowania, delikatnie rozwinąć.
Przyłożyć formę (ja miałam tortownicę), wyciąć kształt foremki z 1 cm nakładką.
Tak przycięte ciasto wyłożyć w foremce.
Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w łódeczki.
Do rondla wsypać cukier, cynamon i dolać wodę.
Rozpuścić cukier i wrzucić jabłka.Delikatnie mieszać by nie połamać jabłek.
Gdy jabłka będą już oblane przygotowanym w rondlu syropem, należy je wyłożyć na ciasto.
Resztki ciasta kroimy w paseczki i układamy na jabłkach.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25-30 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze