Dyniowo -paprykowa zupa /krem.
23.01.2015
Dziś 23 września, a więc dzień rozpoczynający kalendarzową jesień. Zastanawiałam się co zrobić dziś
na obiad i oto jest . . . zupa krem z dyni. Cudowny kolor, zapach i smak . . . a do tego domowej roboty chrupiące grzanki. Polecam!
składniki:
- 700 g dyni
- 1 duża marchewka
- 1-2 szt czerwonej papryki
- 1-2 szt zielonej papryki
- 1 cebula
- szczypta papryki chili
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka buliony warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól/ pieprz do smaku
- oliwa
- grzanki
przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla z niewielką ilością oliwy i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Dodać pokrojony w kosteczkę czosnek. Pilnować by się nie przypaliło.
Z dyni i papryki usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebulki i czosnku.
Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do rondla. Wszystko wymieszać i poddusić.
Zalać bulionem warzywnym rozpuszczonym w 300 ml wody.
Kiedy warzywa zmiękną należy dodać gałkę, imbir, chili,sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na krem.
Podawać z grzankami, pestkami dyni, słonecznika lub płatkami kokosowymi. Kto co lubi.
Smacznego!
Komentarze