Chleb z sezamem i pestkami dyni

23.01.2015

Kolejną próbę wypiekania domowego chleba mogę uznać za udaną.
Jest pyszny, a zapach … Polecam!

składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 700 g wody
  • 70 g świeżych drożdży
  • 80 g pestek dyni
  • 150 g sezamu
przygotowanie:
Mąkę należy przesiać przez sito, połączyć z solą i dokładnie wymieszać.
Do tego wsypać sezam i pestki dyni.
Do lekko podgrzanej wody dodać cukier i pokruszone drożdże- wymieszać dokładnie, tak aby drożdże dobrze się rozpuściły. Całość wlać do mąki i wszystko razem dokładnie wymieszać, tak by składniki się połączyły.
Ciasto powinno być luźne i dość lepkie.
Tak przygotowane, pozostawić w misce na około 15-20 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym (bawełnianym).
Sprawdzać, ciasto będzie powoli wyrastało.
Po wyrośnięciu należy przełożyć do foremki o wymiarach 35x12x8 wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ręcznikiem kuchennym na kolejne 15 minut, a w tym czasie ciasto wyrośnie do brzegów formy.
W trakcie ostatniego etapu wyrastania ciasta, włączyć piekarnik na 200 stopni.
Formę wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny.
Po upływie 45 minut, należy wyjąć chleb z formy i dopiec go bez foremki, tak by chleb od spodu też był chrupiący.
Smacznego!

Komentarze