Tort motyl

13.01.2015

Składniki:

na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 łyżek wody
– 1 cukier waniliowy
– 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

masa śmietanowa:
– 500 ml śmietany 30 %
– 1 szklanka jagód
– 4 łyżeczki żelatyny
– 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

dekoracja:

– 700 ml śmietany 30 %
– 3-4 łyżeczki żelatyny
– barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki
– 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia

Przygotowanie:

biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.

Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu. Tort zrobiłam na 2 urodziny córeczki koleżanki.

 

Komentarze