Tort makowo-wiśniowy

13.01.2015

Składniki:

na biszkopt:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 6 łyżek wody
– 1 cukier waniliowy
– 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
– 3 łyżki maku

masa jogurtowa:
– 400 ml jogurtu wiśniowego
– 2 galaretki wiśniowe

masa śmietanowa:
– 330 ml śmietany 30 %
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny

– 1 mandarynka

Przygotowanie:

biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 części.

masa jogurtowa:

Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy. Gdy zacznie tężeć, mieszamy z jogurtem i przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.

masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Masą śmietanową smarujemy boki i wierzch biszkopta. Robimy różyczki, układamy mandarynki.  Możemy dekorować według własnych upodobań.Ten torcik to niespodzianka dla bratowej

Komentarze