Murzynek

13.01.2015

Składniki:

– 1 margaryna – 250 g
– 2 szklanki cukru
– 3 łyżki kakao
– 1 cukier waniliowy
– 1/2 szklanki wody

– 4 żółtka
– 2 szklanki maki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

– 4 białka jaj
– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę, dalej miksując.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.
Ciasto wylewamy na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 55 – 60 minut. Do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.Polecam pysznego murzynka, którego zawsze robiła moja mama….

Komentarze