Muffinki przepis podstawowy

13.01.2015

Składniki:
suche:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy

mokre:
– 2 jajka małe lub 1 duże
– 1 szklanka mleka
– 0.5 szklanki oleju

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.Dzisiaj proponuje sprawdzony przepis na muffinki, zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe makowe lub z owocami.

 

Komentarze