Ananasowiec

13.01.2015

Po prostu pyszne …

Składniki:

 na biszkopt:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– pół szklanki mąki tortowej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa – ananasowa:
– sok z 1 puszki ananasa
– 1,5 szklanki wody
– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
– pół szklanki cukru
– 1 kostka margaryny

– herbatniki 250 g
– ananasy z puszki

masa śmietanowa:
– 330 ml śmietany 30 % z biedronki
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3 łyżki cukru pudru – sprawdzić

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno, miksując dodajemy cukier cukier waniliowy i żółtka. Mikser zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy (36 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem i podsypana mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, 20 – 30 minut.

Masa budyniowa:

Do soku wlewamy przegotowaną wodę i odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy i w niej rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy aby budyń ostygł. Następnie miękką margarynę przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy ją na ostudzony biszkopt. Następnie układamy herbatniki.
Ananasy kroimy w kostkę i układamy na herbatnikach.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawiamy aby ostygła. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno, dodając cukier i na koniec zimną żelatynę. Wykładamy na ananasy i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.

Komentarze