Babeczki renifery (orzechowo-karmelowe)
16.12.2014
Składniki na 12 babeczek:
- 1 szklanka mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 4 krówki
Do dekoracji:
- 1 słoik nutelli
- opakowanie precelków
- garść cukierków m&s
- 2 kostki czekolady mlecznej
- garść białych draży
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Umieść papierowe papilotki w 12 otworach formy do pieczenia muffinek.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól do dużej miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
W drugiej misce połącz mleko, olej i jajko. Następnie przelej mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane orzechy i pokrojone krówki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
Przełóż masę łyżką do papilotek. Piecz przez około 20 minut lub do momentu aż babeczki wyrosną i zarumienią się.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i przestudź. Przestudzone babeczki wysmaruj na wierzchu nutellą. Przyklej rogi z precelków, zrób oczy z białych draży i roztopionej czekolady. z biszkoptu zrób pyszczek i przy pomocy roztopionej czekolady przyklej nos z m&s’a. Smacznego!
Komentarze