Babeczki renifery (orzechowo-karmelowe)

16.12.2014

Składniki na 12 babeczek:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 4 krówki
Do dekoracji:
  • 1 słoik nutelli
  • opakowanie precelków
  • garść cukierków m&s
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • garść białych draży
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200C. Umieść papierowe papilotki w 12 otworach formy do pieczenia muffinek.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól do dużej miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
W drugiej misce połącz mleko, olej i jajko. Następnie przelej mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane orzechy i pokrojone krówki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.
Przełóż masę łyżką do papilotek. Piecz przez około 20 minut lub do momentu aż babeczki wyrosną i zarumienią się.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i przestudź. Przestudzone babeczki wysmaruj na wierzchu nutellą. Przyklej rogi z precelków, zrób oczy z białych draży i roztopionej czekolady. z biszkoptu zrób pyszczek i przy pomocy roztopionej czekolady przyklej nos z m&s’a. Smacznego!

Komentarze