Duszone warzywa bez tłuszczu

09.09.2016

Bardzo proste i szybkie danie dla dbających o linię bądź chcących schudnąć.
Składniki:

  1. 1 cukinia
  2. 1cebula
  3. 1 ziemniak
  4. 1 pomidor
  5. zioła prowansalskie
  6. pieprz cayenne (chili)


Ziemniak dość średniej wielkości gotujemy w skórce.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki,wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą.
Cukinię myjemy, wydrążamy i pokrojoną w półplasterki dorzucamy do duszącej się cebuli.
Sparzony pomidor i obrany ze skórki kroimy w kosteczkę i dorzucamy do warzyw.
Na koniec dodajemy obrany i pokrojony w plastry ziemniak. Dusimy do miękkości dolewając co jakiś czas wodę by nie wyparowała.

Doprawiamy ziołami i pieprzem cayenne ( z chili należy nie przesadzać ) zioła zastępują sól więc soli nie dodajemy. Smacznego 🙂

Duszone warzywa bez tłuszczu

Komentarze